1 Δεκ 2008

Δενδροφύτευση εξετελέσθει

Όπως είχα αναφέρει, η μεταφερόμενη ημερομηνία της δενδροφύτευσης θα λάμβανε χώρα το Σάββατο 29.11.08.
Ο καιρός όμως δεν είχε την ίδια άποψη!
Απο τα ξημερώματα (4πμ) έβρεχε ασταμάτητα, έντονα σε συνδιασμό με φοβερό αέρα.
Το φαινόμενο είχε τόση μανία, που πρέπει να ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό απο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Προσωπικά το είχα πάρει απόφαση, το Σάββατο θα ήταν μια υπέροχη χειμωνιάτικη μέρα η οποία θα ήταν ακόμη πιο ωραία σαν εικόνα εάν συνοδευόταν απο ένα σπίτι με τζάκι και κόσμο γύρω του να παίζει με τα ξύλα.Ωσονούπω και αυτό!
Ευτυχώς για καλή μας τύχη (είχε αρχίσει να γίνεται βαρετό το τοπίο, ειδικά αν δεν έχεις να κάνεις κάτι για να περάσει η ώρα σου) κατά τις 10 πμ άρχισε και άνοιγε ο καιρός! Μέχρι που σταμάτησε εντελώς η βροχή!
Σιγά σιγά βγήκαμε όλοι σαν τα σαλιγκάρια απο τα καβούκια μας και ξεγλιστρήσαμε στους δρόμους του χωριού.
Ε και αφού υπήρχαν όσοι υπήρχαν εκεί, μια απόφαση ήταν για να προχωρήσει επιτέλους αυτή η δενδροφύτευση!
Πιάσανε τις τσάπες και του κασμάδες τους και ξεχύθηκαν απο εδώ και απο εκεί.
Ο καιρός συνεχώς καλυτέρευε μέχρι που αποφάσισε και βγήκε ο ήλιος και την θέση των μακρυμάνικων φούτερ πήραν τα κοντομάνικα φανελάκια!
Το θετικό είναι πως ο καιρός τελικά περισσότερο σύμμαχος ήταν παρά εχθρός, αφού είχαμε ποτισμένο χώμα εύκολο να σκαφτεί και χωρίς να χρειάζεται άμεσα πότισμα!
Για την οργάνωση της δενδροφύτευσης δεν γνωρίζω πολλά να σας αναφέρω, μπορώ όμως να αναφέρω αυτά που έζησα προσωπικά.
Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πολλοί, αλλά για τις καιρικές συνθήκες και σαν αρχή, ήταν μια ικανοποιητική αναλογία.Τα είδη των δένδρων που φυτεύθηκαν ήταν: κουκουναρίες,
σμυρτιές,
βάγιες,
δάφνες,
κυπαρίσσια και κουτσουπιές.
Αν μου ξεφεύγει και κάποιο, ας με ενημερώσει όποιος γνωρίζει περισσότερα.
Τα μέρη της Μακίστου, όπου φυτεύτηκαν ήταν, η Παναγίτσα, (στο κάτω μέρος του χωριού), απο τον Αϊ-Γιώργη (στην είσοδο του χωριού) και κατά μήκος του δρόμου πρός το χωριό και στον περιβάλλοντα χώρο του νεκροταφείου (δρόμος και τριγύρω), καθώς και στο σημείο όπου βρίκαν τραγικό θάνατο τα δύο αδέρφια με τον γαϊδαρό τους, στο εικονοστάσι τους δεξιά και αριστερά φυτεύτηκαν δυο κυπαρίσσια.

Περίπου στα 300 δενδρύλλια πρέπει να φυτεύτηκαν (ίσως να υπήρχαν και περισσότερα), τα οποία κυρίως δόθηκαν απο το Δασαρχείο Κρεστένης.

Αυτό που πρέπει να μελετηθεί (εάν δεν έχει γίνει ήδη φυσικά) είναι το σωστο πότισμα τους, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός αυτών που θα ξεραθούν.

Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, εύχομαι να συνεχίσει να υπάρχει, γιατί μόνο με θετική σκέψη προχωρούν τα οποιαδήποτε θέματα προκύπτουν ή ήδη υπάρχουν. Έτσι και την επόμενη φορά θα υπάρχει καλύτερη οργάνωση και περισσότερος κόσμος και αρτιότερο αποτέλεσμα, αυτό εξάλλου είναι η εξέλιξη!
Μερικές απο τις φωτογραφίες είναι εδώ και οι υπόλοιπες θα αναρτηθούν στην δεξιά στήλη.

1 σχόλιο:

τσότσος είπε...

Πολύ καλά, Μαρία, επιτέλους κάτι γίνεται και για το πράσινο!
Λυπούμαστε που δεν καταφέραμε να έλθουμε, την άλλη φορά!
Τσότσος